התקשר עכשיו 052-9170513

דיכאון בגיל השלישי

דיכאון בגיל השלישי: מהם סימני האזהרה ואיך ניתן לטפל?

אחת מהבעיות הנפוצות ביותר בגיל השלישי היא התפתחות של בעיות נפשיות שונות, מהשכיחות שבהן היא דיכאון. השינויים הרבים במהלך החיים בגיל המבוגר, התדרדרות במצב הבריאותי והיעדר תמיכה משפחתית וחברתית, עלולים להוביל להתפתחות ההפרעה הנפשית. על הסימנים שיאותתו על התפתחות דיכאון בגיל המבוגר, תהליך האבחון והטיפול בכתבה הבאה 
כ-20% מהאוכלוסייה המבוגרת סובלים מדיכאון בדרגות חומרה שונות. למרות שמדובר במצב שכיח בכל גיל, דיכאון בגיל המבוגר מהווה את האבחנה השנייה הנפוצה ביותר הקשורה לתחום הנפש, זאת לאחר דמנציה (שטיון). מבוגרים בני הגיל השלישי עלולים לחוות משברים רבים ברמה הפיזית, הנפשית והחברתית, שיובלו לבסוף להתפתחות ההפרעה הנפשית. התמודדות עם שינוי הסטטוס הסוציו-אקונומי (יציאה לגמלאות), מצב בריאותי חדש או התדרדרות במצב הבריאותי, מצבי אבל, הפרעות שינה והיעדר תמיכה משפחתית וחברתית, כל אלה עלולים להוביל להתפתחות של דיכאון בגיל המבוגר. 

מהם סימני האזהרה שיכולים להעיד על התפתחות דיכאון בגיל השלישי?

שינויים התנהגותיים
שינוי בהרגלי השינה לרבות, קושי בשינה או שנת יתר, ירידה או עלייה בתאבון, עצבנות, נטייה להתבודדות חברתית, שינויים בהרגלים היומיומיים, כמו ירידה בכמות הזמן שהאדם מבלה בקריאה או צפייה בטלוויזיה ותלונות על קשיי ריכוז.

תלונות פיזיולוגיות
פעמים רבות, דיכאון בגיל המבוגר מתאפיין בתלונות חוזרות ונשנות על כאבים ובעיות רפואיות להן לא נמצא בסיס רפואי. בנוסף, ירידה תפקודית שאינה תואמת ליכולתו של האדם מבחינה בריאותית עלולה גם היא להעיד על התפתחות של דיכאון בקרב בני הגיל השלישי.

תחושת אשמה ומחשבות אובדניות
אחד הסימנים שיכולים להעיד על דיכאון בגיל השלישי הוא התבטאויות שונות המעידות על תחושת אשמה וחוסר תקווה, כמו "אני כבר לא ארגיש טוב", "אני מהווה נטל בלבד" ועוד. בנוסף, דיכאון בגילאים אלה יכול להתאפיין גם במחשבות אובדניות.

איך ניתן לאבחן?
כ-20-50% ממקרי הדיכאון בגיל השלישי אינם מאובחנים כראוי וכפועל יוצא גם לא מטופלים בהתאם. אבחון של דיכאון בגיל השלישי הוא מורכב משתי סיבות עיקריות: ראשית, חלק מהסימפטומים האופייניים למצב הנפשי מיוחסים פעמים רבות לתופעות שגרתיות בגיל המבוגר. שנית, פעמים רבות המבוגרים עצמם חשים בושה רבה, מנסים להסתיר את מצבם הנפשי ואינם פונים לעזרה. 
סיבות נוספות לתת האבחון של ההפרעה הנפשית בגילאים כוללות אבחון שגוי של מצבים הדומים בתסמיניהם לדיכאון וקושי להבחין בשינויים התנהגותיים או שינויים המתבצעים 
בהדרגתיות או באיטיות. 

כדי לאבחן דיכאון בגיל המבוגר יש לשים לב לשינוי בדפוסי ההתנהגות לאורך תקופה ממושכת, של מעל לחודש ימים. שינוי בדפוסי ההתנהגות יתבטא בעצבות, חוסר חשק או הנאה, קשיי שינה ועייפות, ירידה בתאבון המלווה בירידה במשקל, מחשבות אשמה ומחשבות על מוות. בשונה מאנשים שסובלים מדיכאון בגיל צעיר , אנשים הסובלים מדיכאון בגיל הזהב מבטאים תלונות סומטיות מרובות. 

האבחון נעשה באמצעות שיחה מקיפה עם המטופל, שיחה עם בני משפחתו או הקרובים לו ועיון במסמכים. לפעמים טיפול תרופתי חדש או הפסקת טיפול תרופתי עלול לגרום להחמרה במצב הרוח.  

איך מטפלים?
הטיפול בדיכאון בגיל השלישי הוא ביו-פסיכו-סוציאלי, כלומר טיפול משולב הכולל מתן תרופות, טיפול פסיכולוגי והתערבות סוציאלית.

טיפול תרופתי
הטיפול התרופתי מותאם לכל מטופל בהתייחס למצבו הבריאותי, מחלות הרקע מהן הוא סובל והתרופות הנלקחות בשגרה. טרם למתן הטיפול התרופתי חשוב לבצע בחינה מקיפה של המצב הרפואי כדי למנוע אפשרות לתגובה בין תרופתית עקב נטילת התרופה לטיפול בדיכאון או התדרדרות במצב הפיזי. 

טיפול פסיכולוגי
מבחינה פסיכולוגית ישנם טיפולים מרובים, אך חשוב לבחון טרם לתחילת הטיפול האם למטופל ישנה מוטיבציה לטיפול או יכולת להתרכז.  

התערבות סוציאלית
מבחינה סוציאלית, ההתערבות יכולה להתבצע באמצעות במסגרות שונות, כגון מועדונים לגיל המבוגר. בנוסף, ייתכן ותידרש מעורבות גדולה יותר של בני המשפחה בחייו של המבוגר, זאת כדי לתרום לתחושת השייכות והערך העצמי.

טיפול בדיכאונות
עוד סוג של מקרים שהולך והופך נפוץ בשנים האחרונות שמצריך פסיכיאטרית ברחובות או במקום אחר הוא מקרים של דיכאון. יש לא מעט אנשים סביבנו שסובלים מהבעיה, בעיה שיכולה להיות בגלל חוסרים פיזיים כאלו ואחרים ויכולה להיות בגלל אירוע כזה או אחר.

יש המון אנשים שנוטלים תרופות הרגעה ותרופות נגד דיכאון, אנשים שבלעדי התרופות הללו לא יוכלו להתנהל היום יום. פסיכיאטרית ברחובות כמו במקומות אחרים היא זו שתבחן את הבעיות ותחליט האם לתת טיפול תרופתי או שלא, ואם כן אז איזה טיפול תרופתי לתת. דיכאון הוא משהו שאפשר לחיות איתו עם הטיפול הנכון, רק חשוב לזהות אותו ולא להזניח אותו.
Share by: